Проаналізовано результати прийому "Апі-Норм" 32 хворими на хронічний простатит віком від 27 до 52 років, які звернулися до відділу сексопатології та андрології ДУ «Інститут урології НАМН України». З них 17 (53,1%) страждали на хронічний калькульозний простатит з вираженим больовим синдромом і півлакіурією. У 6 (18,7%) хворих на хронічний абактеріальний простатит (далі: ХАП) поєднувався з доброякісною гіперплазією передміхурової залози І стадії і виявлявся як больовим синдромом, так і ніктурією. У цих пацієнтів обсяг передміхурової залози за даними ультразвукового дослідження не перевищував 40 см, а максимальна об'ємна швидкість сечовипускання становила 105+17 мл/сек. У 9 (28,1%) пацієнтів ХАП виявлявся синдромом хронічного тазового болю.

Усі 32 пацієнти з ХАП використовували ректальні свічки "Апі-Норм" 1 раз на ніч протягом 10 днів.

З анотації до свічок відомо, що до складу "Апі-Норм" входить екстракт прополісу, чорної тополі , живокосту, звіробою. "Апі-Норм" має комбіновану профілактичну дію (протизапальну, адаптогенну, антиінфекційну, спазмолітичну). "Апі-Норм" сумісний з іншими профілактичними та лікувальними препаратами.

"Апі-Норм" рекомендують при запальних захворюваннях передміхурової залози, аденомі простати, пієлонефритах, циститах, уретритах та інших захворюваннях.

Оцінка ефективності застосування "Апі-Норм" була проведена через 10 днів після закінчення прийому як за суб'єктивними відчуттями пацієнтів, так і за результатами об'єктивного обстеження (УЗД передміхурової залози, урофлоуметрія, лейкоцитарна реакція секрету передміхурової залози). З 32 хворих, які страждають на бактеріальний простатит 29 (90,6%) позитивно оцінили результати застосування "Апі-Норм". З 17 пацієнтів, які страждають на хронічний калькульозний простатит, 15 відзначили суттєве зниження вираженості больових відчуттів та дизурії. У 5 із 6 пацієнтів із хронічним абактеріальним простатитом ХАП та ДГПЗ I ст. відзначено зменшення частоти сечовипускання в нічний час та достовірне збільшення максимальної швидкості сечовипускання з 10,5+1,7 мл/сек до 16,7-0,9 мл/сек, при цьому обсяг передміхурової залози достовірно не зменшувався.

< У всіх 6 хворих на синдром хронічного тазового болю також відзначено позитивну динаміку. Проте, вона була більш виражена протягом усього терміну лікування та стан 5 хворих на момент оцінки результатів практично повернувся до вихідного рівня.

Застосування свічок "Апі-Норм" не супроводжувалося побічними явищами. Жоден із 32 пацієнтів не відмовився від рекомендованих свічок.